Plan de carieră

Consiliul Şcolar al Elevilor a derulat o activitate cu scop informativ, pe tema orientării în carieră. Am întâlnit diversitate în abordarea acestui aspect, dar şi o mentalitate negativă din unele puncte de vedere. Viitorul nostru este strict legat de cine vom fi şi ce vom face. Este un tărâm necunoscut, dar nu asemănător cu acela de care auzeam în poveştile cu vrăjitori, pentru că trebuie să îl traversăm inevitabil. Care este unul dintre cele mai importante elemente în ceea ce priveşte deciziile referitoare la carieră? Timpul pe care îl alocăm acestui lucru esenţial existenţei noastre. Se poate observa clar care este diferenţa dintre consecinţele unei decizii bine gândite, într-un timp semnificativ şi o decizie grăbită, pentru că era necesară într-un interval de timp limitat.

 

 

În adolescenţă tratăm planurile de viitor cu o oarecare indiferenţă, fără să conştientizăm că ar trebui să fie o prioritate. Avem impresia că totul vine de la sine, în acelaşi timp cu înaintarea în vârstă.  Adevărul este cu totul altul. Cel mai important aspect din viitor este profesia ta, adică o alegere pe care ar trebui să o faci. Este indicat să ne gândim la profesii, la începutul liceului pentru a ne alcătui un traseu educaţional compatibil cu profesia dorită. Aproape jumătate dintre studenţii de anul I în Romania pierd un an pentru a începe o altă facultate mai potrivită cu profesia pe care şi-au ales-o în timpul facultăţii. De exmplu: merg la Ştiinţe Economice pentru că mi se pare că mi-aş găsi mai uşor un serviciu în acest domeniu, dar apoi îmi dau seama că mi se potriveşte mai bine Politehnica.

 

Întrebarea este de ce avem nevoie de carieră? Pentru a avea independenţă, respect în societate şi împlinire. În piramida lui Maslow putem observa că locul auto-realizării şi stimei este în vârful piramidei. Pentru a ajunge la profilul ocupaţional potrivit pentru tine trebuie să urmezi câteva etape. Este evident faptul că dacă vrei să ai o profesie potrivită trebuie sa te cunoşti. Sa ştii care sunt punctele tale forte, pasiunile tale si abilităţile tale. Acestea le poţi descoperi doar prin experienţe, incercând diverse activităţi extraşcolare. Este foarte dificil să îţi dai seama ce îţi place dacă nu încerci nimic (de exemplu, stai toată ziua pe facebook sau te uiti la TV).  Autocunoaşterea implică descoperirea abilităţilor (ceea ce ştiu să fac), intereselor (ceea ce îmi place) şi valorilor (cele mai importante aspecte pentru mine). După autocunoaştere urmează explorarea alternativelor profesionale care presupune informare despre profesiile care corespund abilităţilor, intereselor şi valorilor (ce pregătire solicită, sarcini de muncă, program de lucru, salarizare etc.). Următorul pas este luarea unei decizii.Alegerea unei profesii care este cea mai potrivită, pe baza unei analize atente care ia în calcul avantajele si dezavantajele fiecarei opţiuni.

Cariera ta poate fi cea la care ai visat.Trebuie să facem ceea ce ne place şi ceea ce ni se potriveşte.Dăcă nu va fi aşa,putem spune că nu am atins punctul dorit şi nu am ajuns la autorealizare. Poţi fi unul dintre oamenii care spun că îşi iubesc meseria. Confucius spunea: „dacă iţi iubeşti meseria, nu vei lucra nicio zi din viaţa ta, în sensul ca nu ţi se va părea ca o muncă, ci mai degrabă ca o activitate de timp liber. Nu vei merge cu groază la serviciu dimineaţa, ci cu dorinţa de a continua de unde ai lăsat ieri. Vei putea aborda sarcinile mai dificile cu mai multă implicare . Dacă nu iţi place deloc ceea ce faci este ca şi atunci când îţi faci o temă la o materie care nu îţi place faţă de o materie care îţi place foarte mult, şi faci asta zi de zi. Conferă esenţă existenţei tale prin ceea ce faci şi nu vei regreta!

 

 

Sabrina Stătescu,

Preşedinte CŞE

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply