|

Săptămâna legumelor şi fructelor donate

Săptămâna 16-20 noiembrie a fost dedicată anul acesta unei activităţi de voluntariat SNAC pe care o apreciem foarte mult, atât noi, voluntarii din Colegiul Naţional, cât mai ales beneficiarii noştri de la Şcoala gimnazială Iedera. Este vorba despre Săptămâna fructelor şi legumelor donate.

     În activitatea de voluntariat s-au implicat, ca de obicei, mulţi elevi ai liceului nostru, dar şi boboceii de clasa a V-a, care au fost extrem de entuziasmaţi să participe. Ne-au dovedit în felul acesta că sunt pregătiţi să crească frumos şi să se implice activ în propria maturizare, deoarece ne-au uimit prin spiritul lor de iniţiativă şi antreprenoriat. Timp de două săptămâni, micii voluntari de clasa a V-a au donat spre vânzare tot soiul de obiecte, unele chiar realizate de către ei (bijuterii, pictură pe sticlă şi pe piatră) şi au reuşit astfel să strângă o importantă sumă cu care, alături de părinţii lor, au cumpărat alimente, fructe şi legume, realizând 21 de pachete pentru prietenii lor de la Şcoala Iedera. Mai mult decât atât, au avut ideea de a aşeza în fiecare pachet câte un bileţel motivaţional, urându-le semenilor lor multe bucurii, sănătate şi succes la şcoală şi sărbători frumoase în familie. De asemenea, copiii au donat şi multe hăinuţe şi jucării frumoase, gândindu-se astfel să le bucure sărbătorile copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile din comuna Iedera. Ca în fiecare an, am respectat şi de data aceasta tradiţia Săptămânii hăinuţelor prietenoase.

Împreună cu boboceii voluntari şi cu prietenii lor mai mari, voluntari SNAC cu multă experienţă (printre care îl amintesc aici pe Petruţ Dumitrescu, în prezent student la SNSPA, dar care a rămas alături de noi, sprijinindu-ne în toate activităţile realizate până acum), am aşezat în maşini (şapte la număr) pachetele cu alimente şi hăinuţe şi am pornit către Şcoala gimnazială Iedera, ajutaţi de colegi profesori – Diaconu Constanţa, Roşu Marian, Florea Cristina – şi de familiile acestora, dar şi de părinţi şi chiar şi bunici ai boboceilor noştri entuziaşti, multumindu-le cu acest prilej pentru că au înţeles să se implice activ alături de copii, susţinându-le iniţiativa. După părerea mea, acesta este cel mai eficient mod de a învăţa în cazul copiilor, şi anume puterea exemplului adulţilor, fie ei profesori, părinţi sau bunici.

La Iedera, am fost primiţi de către directorul şcolii, domnul profesor Gabriel Chişulescu, el însuşi unul dintre cei mai activi voluntari SNAC. Copilaşii şi-au găsit repede prietenul-pereche şi au schimbat impresii, au făcut fotografii şi au pus la cale o nouă întâlnire, de data aceasta la noi la liceu, în decembrie, în jurul bradului de Crăciun, în cadrul serbării de final de an 2015.

Sentimentele care au izvorât acolo timp de o oră au fost multe, intense şi au curs în valuri şi pentru noi, şi pentru ei.  Dovadă în acest sens stau câteva dintre testimonialele boboceilor-voluntari, din care, cu siguranţă, noi toţi avem ce învăţa.

Şi, ca de fiecare dată, eu personal am simţit aceeaşi bucurie de a fi în mijlocul unor oameni minunaţi, unici, cu suflete curate, din care izvora cu adevărat IUBIREA aceea de la început de Lume.

Căci, în mod miraculor, să dăruieşti îţi aduce infinit mai multă bucurie decât să primeşti!

Prof. Monica Zamfir

Pot spune că a fost o zi din care am învăţat multe şi, de asemenea, am învăţat ce înseamnă să fii voluntar. Am rămas impresionată (dar probabil cuvântul cel mai potrivit ar fi şocată!) atunci când am văzut că la şcoala de la Iedera sunt copii de vârsta noastră, dar care sunt însă… foarte micuţi, foarte scunzi de înălţime…

Cu acest prilej, am devenit voluntari adevăraţi!
Fericirea copiilor sărmani se citea după curiozitatea şi zâmbetul lor neştiutor…   Am împărţit atâtea alimente, hăinuţe, jucării şi rechizite unor copii mult mai nenorocoşi decât noi… Cum poti să nu zâmbeşti când citeşti fericirea în privirea lor, în gesturile lor, în zâmbetul lor, precum şi în cuvintele lor de mulţumire! Am rămas surprinsă când am văzut că aceşti copii, chiar dacă păreau că nu prea ştiu ce se întâmplă în jurul lor, aveau clasele foarte aranjate şi curate. Această activitate de voluntariat pot spune că m-a învăţat să fac bine, să îi înţeleg pe ceilalţi şi că nu mereu viaţa va fi roz. Eu ţin să îi  mulţumesc doamnei diriginte pentru că am putut face acest bine şi pentru că m-a învăţat câteva lucruri noi şi frumoase!

Cu drag,
Ciungulet Amalia-Maria, clasa a V-a

 

A fost o zi cu totul impresionantă! Emoţia mă copleşise încă de la plecare.Aveam să facem bucuroase nişte suflete ca noi. Când am ajuns la şcoala din Iedera, părea că totul era trist. Îi aşteptam cu nerăbdare pe copiii care aveau să primească nişte plase pline cu toto felul de lucruri utile lor. Deodată, au început să se ivească ochişori curioşi în sala de sport unde urma să ne întâlnim. Am început sle dăruim ceea ce le pregătisem. La fiecare gest de dăruire îmi tremurau mâinele mai tare…

Sunt bucuroasă că am putut să particip la o astfel de activitate şi mă simt împlinită sufleteşte, că am putut să le arătăm unor copii săraci că sunt şi alţi oameni cărora le pasă.

Iordăchescu Mara, clasa a V-a

      Generozitatea nu este o calitate cu care te naşti, este ceva care se învaţă. Vizita la şcoala din Iedera mi-a dat ocazia să cunosc copii minunaţi, cu aceleaşi preocupări ca şi mine. M-a învăţat să preţuiesc mai mult ceea ce am, dar, mai presus de toate, m-a învăţat să fiu generos. Bucuria din ochii copiilor a fost şi bucuria mea!

Florea Cosmin, clasa a V-a

   O zi de amabilitate! Experienţa petrecută în acea vineri în care am fost voluntar SNAC a fost una frumoasă, plină de emoţii. Am petrecut câteva clipe minunate alături de câţiva copii extraordinari, dar cu posibilităţi materiale reduse. Am văzut în ochii lor lacrimi de bucurie atunci când le-am dăruit câteva hăinuţe şi alimente. Cred că surpriza pe care le-am făcut-o a fost una plăcută, dar şi utilă.

M-a impresionat durerea care se citea pe faţa lor. Mă simt fericit că am putut să le alinăm puţin acea tristeţe cu micile atenţii pe care le-am oferit. Am remarcat că au devenit fericiţi atunci când au văzut că alţi copii din altă localitate se gândesc la ei.

Pentru mine a fost o experienţă frumoasă pe care doresc să o repet!

Pican Mario, clasa a V-a

   Un drum spre o faptă bună! Într-o zi ploioasă de toamnă, colectivul clasei a V-a a plecat în drum spre Iedera pentru a împărţi alimente şi hăinuţe copiilor de la şcoala din comună. Copiii aceia erau mult mai neînstăriţi.

M-a impresionat suferinţa ce se vedea în ochii tuturor copiilor acelora. Însă sunt fericită că pot să ajut în continuare alţi copii, împreună cu doamna dirigintă şi că i-am ajutat pe copiii de la şcoala din Iedera. Fii voluntar SNAC!

Manole Medeea, clasa a V-a

     

Similar Posts

Leave a Reply