Bogdan Ocnaru

Jurnalist

Te salut și îți mulțumesc pentru că te interesează și îți faci timp să citești textul ăsta. Probabil nu e “wow”, așa cum știu că se exprimă generația ta, poate nu e nici vreo mare compoziție literară, dar să știi că e onest și tare m-aș bucura, dacă te va inspira. Să mă ierți, poate mi-au scăpat unele diacritice, scriu pe telefon și nu e neapărat ceva obișnuit să le pun.
Așa cum m-a rugat Diriga, doamna profesoară Monica Ciurea, scriu ceva despre liceul nostru. Zic al nostru, chiar dacă pe vremea mea era doar liceu teoretic – Grup Școlar Industrial -, iar acum are un binemeritat loc în rândul Colegiilor Naționale. În afara numelui, mai pompos acum, nu cred că s-au schimbat prea multe. Și atunci aveam profi foarte buni și elevi excepționali, olimpici, mândria școlii. Recunosc, pentru orgoliul meu de licean, m-aș fi lăudat și eu că învăț la un Colegiu Național. Dar tu poți să o faci. Și fă-o! Fii mândru de liceul tău, de profii tăi, de colegii tăi. Și mai important, fii mândru de tine! Oricând, (aproape) oricum, încearcă să ieși din turmă, fii original, fii mai bun. Știu, uneori te gândești la gura celor de lângă tine. “Oare mă vor judeca? Oare vor râde de mine?”
Fii atent! Nu trebuie să te intereseze ce spun ceilalți, cât timp tu faci ceva bun.
Acum, pentru că trebuie să respect topicul și cerințele, vreau să îți mai spun câte ceva despre visul meu și despre cum am ajuns să fac presă. Visul meu nu trebuie să fie și al tău, dar dorința de a ajunge la el și de a-l trăi, poate te va inspira și te va motiva.
După ce am terminat liceul, am plecat de acasa cu un singur gând: vreau să fac presă, vreau sa fiu reporter, vreau să fac știri. Orice altceva, a fost pe locul doi. Obiectivul meu era asta, era clar. Nu am visat la bani, nu am visat la vreo faimă, am vrut doar să învăț să fiu jurnalist.
Nu știu exact cum s-a întâmplat, dar după prima lună de facultate am intrat în niște cercuri și am cunoscut niște oameni care m-au ajutat enorm în carieră. Ei mi-au făcut cunoștință cu alți oameni, care mi-au deschis uși. Am găsit empatie și sprijin, atunci când au aflat despre dorința mea nebună.
Puterea de a-ți urma visul este esențială pentru a reuși să îți atingi obiectivele și să-ți îndeplinești aspirațiile. Este nevoie de multă motivație, perseverență și curaj pentru a urmări un vis, mai ales când se întâmpină obstacole și eșecuri pe parcurs. Una dintre cele mai importante componente ale puterii de a urmări un vis este dorința puternică de a realiza ceva important și semnificativ pentru tine. Atunci când îți pui inima și sufletul într-un vis, îți dai energie și îți crești determinarea de a-l urmări, chiar și în fața dificultăților. O altă componentă importantă este capacitatea de a te adapta și de a învăța din eșecuri. Fiecare dintre noi întâmpină obstacole și eșuează la un moment dat în încercarea de a-și atinge visul. Totuși, este important să înveți din aceste experiențe și să încerci din nou, utilizând cunoștințele și abilitățile dobândite pe parcurs. Tot timpul am avut un plan, tot timpul am încercat să fac pași, chiar și mici, dar consistenți, în direcția visului meu.
În cele din urmă, este important să ai încredere în tine și să rămâi concentrat asupra obiectivelor tale. Odată ce ai stabilit ceea ce îți dorești să realizezi, trebuie să ai încredere în capacitățile tale și să crezi că poți ajunge acolo. Cu determinare, curaj și o perspectivă pozitivă, vei putea să-ți urmezi visul.
Am lucrat mai bine de 15 ani în cele mai bune redacții de știri din țară. Am crescut la Observatorul Antenei 1 și am învățat totul de oamenii pe care îi vedeam la televizor și nu numai: Vlad Petreanu, Oana Despa, Adelin Petrișor și mulți, mulți alții. Am lucrat și pentru Antena 3, atunci când știrea, obiectivitatea și corectitudinea guvernau întreaga activitate de acolo.
Am avut ocazia să ajut la deschiderea celei mai bune televiziuni de știri, așa o consideram eu (așa a și fost pentru vreo 10 ani), Digi24.
Perseverența, seriozitatea, dăruirea și curajul meu mi-au adus oportunitatea de a pleca și de a transmite din teatre de operații – Afganistan, Siria, Libia, de la revolte și revoluții – Egipt, Grecia, Turcia.
Aproape 10 ani am fost printre cei câțiva reporteri din țară care au plecat la cele mai importante evenimente naționale și internaționale.
Am trăit intens totul și sunt recunoscător pentru ce am primit. Toate pentru că am avut un vis pe care l-am urmat.
Urmează-ți și tu visul, muncește onest, fii serios, fii perseverent, stabilește-ți principii de la care să nu te abați și sigur îl vei trăi!