Florina Marin

Psiholog, Astrolog, Pictor

Despre realizările unui om pot face aprecieri mai bine ceilalți, aceia pe care i-a ajutat, i-a influențat cumva, i-a îndrumat sau le-au fost aproape în diversele împrejurări dificile ale vieții. Și pentru asta este nevoie să-și folosească priceperea, cunoștințele, abilitățile dobândite în timp, clipă de clipă.  Eu am avut ca un imbold continuu  Căutarea- Cercetarea, Curiozitatea, Înțelegerea lucrurilor, oamenilor, a sensului vieții. Din biografie, veți aprecia singuri ce drumuri am urmat și la ce au folosit ele.

              Pentru începutul vostru de drum îmi par potrivite cuvintele unui mare  scriitor francez, filozof, eseist şi poet, Paul Valéry rostite către tinerii de la Liceul Janson-de-Silli în 1932, ca dovadă că înțelepciunea străbate secolele. Iată cât de actual sună:

„Vine acum rândul vostru, tinerii mei dragi, să abordați existența și în curând afacerile. Truda nu ne ocolește. În artă, în litere, în științe, în lucrurile practice, în politică, în sfârșit veți putea, va trebui să cercetați tot ceea ce trebuie regândit și reluat. Va trebui să vă bazați pe voi înșivă mai mult decât am făcut-o noi. Trebuie să vă înarmați spiritele, ceea ce nu înseamnă decât să vă instruiți.(…) Viața modernă tinde să ne scutească de efortul intelectual ca și cum ar face un efort fizic. Ea înlocuiește, de exemplu,  imaginația cu imaginile, rațiunea prin simboluri și scrierile prin mecanisme, şi adesea prin nimic. Ea ne oferă toate facilitățile cele mai la îndemână, scurtătura, pentru a ajunge la scop fără să mai parcurgem drumul, ceea ce este excelent, dar și periculos.(…) Nu îndrăznesc să vă spun că tot ceea ce nu cere niciun efort nu este decât timp pierdut, dar există câțiva atomi de adevăr în această formulă atroce. (…) istoria, mă tem nu ne permite să prevedem nimic, dar asociată independenței spiritului, aceasta ne-ar putea ajuta să vedem mai bine.”

(Criza spiritului şi alte eseuri, Paul Valéry, Ed. Polirom, 2016, p.244,245