Ștefan Ovidiu Teodorescu

Artist plastic

Încep mărturia mea prin a le mulțumi doamnelor profesor : Alexandra Marinescu, Rodica Răcășanu si Monica Ciurea, pentru inițiativa de a promova in cadrul proiectului ,,Școala Durabila” foști elevi, școlarizați la școlile din municipiul Moreni – Dâmbovița, care după absolvirea cursurilor liceale, s-au  afirmat și făcut cunoscuți în diverse  domenii de activitate, atât în țară, cât și în afara țării. Pot să spun că inițiativa celor trei profesoare este lăudabilă, aceasta trebuia să fie luată de către un consilier cultural  din cadrul primăriei Moreni, dacă  acest post există în organigramă.

Moreniul, ca așezare a fost făcut cunoscut în România, dar și pe alte continente, de morenari prin prezenta lor și ceea ce fac ei, în: muzică, artă plastică, teatru, medicină, învățământ și inginerie. Acești morenari au fost menționați  în Monografia  ,,DESPRE MORENI” scrisă de regretatul  profesor Alexandru Crăciun.   

 Mărturia referitoare la persoana mea, Stefan – Ovidiu Teodorescu, constă în a va spune că din perioada când eram elev mi-a plăcut foarte mult desenul artistic. Doream sa devin artist plastic, am susținut examen la Liceul de Arte Plastice ,,Nicolae Tonitza” și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Nu am reușit, cu toate că probele de desen care erau obligatorii și multe la număr, le-am luat. Având în vedere că am lucrat în cadrul unui atelier de proiectare S.D.V.-uri (Scule, Dispozitive și Verificatoare), nu pot spune că m-a marcat profesional . 

Dat fiind faptul că nu am reușit și nu am urmat cursurile celor doua unități de învățământ de arta, nu am  renunțat  să lucrez în :pictură, acuarelă. Mergând la București, am cunoscut-o pe doamna Cernat, absolventă de Institut „Grigorescu” secția ceramica. Domnia sa avea o casă superbă cu curte. Interiorul era decorat cu lucrări de ceramica, dar mi-au atras atenția două lucrări mari, expuse pe perete. Tehnica și materialul erau total diferite, însă lucrate tot de ea, am rugat-o să-mi dea explicații,  acestea rezumându-se numai la materialul folosit, adică tabla de cupru .

Atât, nu mi-a arătat sculele, nu mi-a spus nimic despre modul de lucru. Am cumpărat tablă de cupru, am venit acasă, mi-am confecționat așa cum am crezut și m-am apucat de lucru. Tabla cumpărată am rebutat-o, am cumpărat alta și alta, am lucrat zi de zi, săptămâni , luni, ani, arătându-i ce fac sculptorului Corneliu Marinescu,  venit în Moreni ca profesor de desen artistic. El m-a îndrumat, mi-a spus ce nu era bine realizat de mine în ceea ce privește planurile și perspectiva. Am ținut cont de orice sfat primit din partea lui, dar și al domnului Eugen Lemnaru, coleg la atelierul de proiectare unde lucram. Dânsul făcuse trei ani de Belle Arte, îl avusese profesor pe Camil Ressu, pictor și rector al Academiei de Belle Arte în acea perioada,  iar după trei ani de arte a urmat Academia Militara.

Despre Metaloplastie, nu știam nimic, nu am avut de unde să mă documentez, am fost autodidact. Tehnica de lucru  este foarte migăloasa,  toate operațiile sunt hand made, nu este nimic mecanic,  adică: matrița, stanța, poansoane pentru litere și cifre. 

  Sincer vă spun, această tehnică m-a captivat,  mi-a plăcut și-mi place foarte mult. În afară de arta decorativa, am făcut  și icoane,  până în 1989 nu am putut să expun.

  În 1991 și 1992 am reușit să expun, invitat fiind la Muzeul Civilizației Populare ,,ASTRA” – Sibiu, care a organizat în acei ani Târgul Meșterilor Populari din România. Sibiul  a fost pentru mine rampa de lansare în ceea ce fac eu, lucrările fiind  apreciate și vândute. Au urmat alte expoziții și  târguri la care am fost invitat, în țară și în străinătate.

În C.V.-ul  prezentat puteți vedea activitatea mea expoziționala,  interna și externă. Dacă vrei și dorești să performezi într-un anumit domeniu, trebuie să muncești, fără muncă nu ai rezultate. Satisfacțiile materiale vin, dar chiar dacă nu vin, ai satisfacția și te bucuri că lucrările tale sunt apreciate .   

  Mă dresez domnilor elevi, anunțându-i-i că, dacă sunt interesați și doresc să le explic verbal și să le arat cum se lucrează, le stau la dispoziție.