Profesor și Artist plastic

         Absolventă a institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, București, m-am născut la 19 octombrie 1951 în Dițești, județul Prahova.

         Ca artist plastic, de-a lungul anilor am participat la numeroase expoziții naționale și internaționale. În calitate de pictor activez ca membru al fondului plastic cu expoziții de pictură, obiecte de design, modă, organizate de instituții culturale din județ și din țară.

      Din 2002 particip la expoziția națională de icoane „Rugâdu-ne Ție” unde am obținut numeroase premii I, II, III și premii de excelentă până în anul 2019.

 EXPOZIȚII:

  • Expoziția de grup organizată la primăria Pucioasa 21 octombrie 22 noiembrie 2016-  “Tradiție și Modernism în Arta Vizuală”;
  • Expoziție personală la centrul de Cultură, Pucioasa, 19 aprilie- 19 mai 2019Culorile Credinței;
  • Expoziția Anuală de Artă Religioasă 2022 găzduită de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București, 17 aprilie-8mai 2022;
  • Expoziția Anuală de Artă Religioasă 2022 găzduită de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București, 8 aprilie- 7 mai 2023;
  • Expoziție de grup „Sărbătoarea breslei”, organizat de AFAPRR, 18 octombrie – 18 noiembrie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București.

CONCURSURI:

    -Premiu special – CNCPCT la expoziția națională „Icoană, credință și tradiție”, secțiunea icoane pe sticlă, decembrie 2012;

    -Premiul I – CNCPCT la expoziția națională „Icoană, credință și tradiție”, secțiunea icoane pe sticlă, decembrie 2014;

     Elena Băniceru ca dascăl are o pregnantă personalitate artistică nu se limitează doar la reproducerea icoanelor pe sticlă de altădată, aducând câteva elemente noi și mă gândesc la fondul lucrărilor (albastru de Prusia) și la chenarul bogat în ornamente care le individualizează le conferă personalitate și le face ușor recognoscibile. În ultimii ani lucrările profesoarei și a elevilor săi au devenit un adevărat brand marca Moreni căutate de colecționari și de oameni de Artă din țară și străinătate. (Ilie Moise – Crochiuri antropologice, Editura “ASTRA MUSEUM” – SIBIU, 2013.)

      La Școala numărul 4 din Moreni, am înființat o clasă cu profil de Artă și am obținut cu elevii mei de-a lungul timpurilor peste 500 de premii naționale și internaționale, reușind totodată să deschidă expoziții în țări, precum Ungaria, Germania, Franța, Anglia, Grecia și Italia.

      Începând cu anul 2004, în fiecare vară conduc tabăra de icoane pe sticlă de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, Argeș unde încerc să-i învăț pe copii meșteșugul icoanelor pe sticlă.  Am participat la toate edițiile Olimpiadei Naționale “Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, obținând de fiecare dată cele mai râvnite premii și diplome.

       Lucrările mele, dar și ale elevilor pe care îi îndrum, se află în zeci de colecții particulare și muzeale din țară și străinătate, așezând definitiv Moreniul pe harta etnografiei românești și ca orice dascăl de vocație las în urma mea zeci de ucenici care își îndreaptă pașii spre facultăți de profil artistic – arhitectură, pictură, sculptură, grafică – ori didactic, precum succesoarea mea la catedră, fiica mea Caterina Eugenia Cernea.