Horia Andrei

Profesor universitar doctor inginer

Gânduri despre Moreni

Fiecare timp are trăirea vârstei și apoi memoria lui. Cum pot să-mi aduc aminte de copilărie și tinerețe decât cu retrăirea bucuriei de atunci dar și cu nostalgia trecerii timpului.

Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a hărăzit să-mi petrec copilăria și tinerețea în Moreni, un oraș în care, mai ales, istoria petrolului a creat oameni și cutume deosebite. Deși vremurile deceniilor 5,6 si 7 ale secolului trecut, anii copilăriei și tinereții mele, au fost dominate de sistemul comunist, uneori copleșitor prin impunerile lui, o parte a obiceiurilor societăților petroliere multi-naționale venite aici nu doar să exploateze petrolul ci să modeleze oameni calificați,  s-a păstrat.

Educația a fost unul dintre pilonii formării noastre solide iar școlile și liceul din Moreni au beneficiat de echipe remarcabile de profesori care au reușit de-a lungul timpului să creeze   generații de absolvenți cu ale căror realizări profesionale liceul și orașul nostru se pot mândri mereu. Numele și contribuția fiecăruia dintre acești dascăli minunați vor rămâne întotdeauna în amintirea mea, ca formatori inițiali cu totul speciali ai traseului meu profesional. Atunci, fiecare dintre noi, tineri elevi, își dorea să urmeze cursurile unei facultăți, și, astfel, mai mult decât atât, vroia să răsplătească  prin succesele sale atât pe iubiții noștri părinți cât și pe dragii noștri profesori.

În liceu am constituit un grup de elevi extrem de unit, deși la școală eram într-o permanentă concurență mai ales la disciplinele fundamentale matematică, fizică, limba română, chimie  specifice unei clase de profil real în care am învățat noi. Meciurile de fotbal care aveau loc săptămânal, între noi cei care locuiam în Moreni și cei ce locuiau în comunele apropiate, erau un bun prilej să ne demonstrăm nu numai calitățile sportive dar să ne și bucurăm împreună de berea acelor timpuri, care devenea subiectul și predicatul orelor de după meci. Evident că și lectura, rezolvarea de probleme de matematică sau fizică, plimbările imaginare prin minunatele locuri ale lumii din atlasele de geografie, istoria și multe altele făceau parte integrantă din timpul nostru liber de atunci, televiziunea fiind aproape absentă iar telefoanele publice cu disc, ce foloseau fise de 25 de bani, se blocau chiar atunci când voiai să-ți mărturisești dragostea iubitei de departe.

După părinți, casă, rude, prieteni, colegi și școală, am avut parte în Moreni și de o oază de cultură și sport care se păstrase din timpuri de mult apuse, anume Clubul Flacăra. Aici în sala de spectacole am ascultat cu emoție formații pop, rock și de cor celebre ale timpului, inclusiv renumitul cor al Petroliștilor din Moreni laureat al numeroaselor concursuri naționale, am văzut piese de teatru și filme, am învățat să joc tenis și să performez în acest sport, am învățat să înot și m-am bucurat împreună cu prietenii mei de timpul minunat al fără de număr vacanțe de vară. Pe improvizatele pârtii de săniuș și de schi ne bucuram în iernile adevărate de atunci. Apoi dealurile și pădurile care înconjoară cu frumusețea și verdeața lor orașul Moreni cunosc încă și astăzi pașii și urmele noastre.

Și pentru că m-am întors în Moreni și mi-am adus aminte de toate acestea, aș vrea să o iau de la capăt.

                                                                       Prof.univ.dr.ing. Horia Andrei