|

8 Martie – o duminică plină de sens!

Duminica, o binecuvântată zi de weekend! Cu toţii o aşteptăm să ne încărcăm cu energie pentru a putea începe o nouă săptămână de muncă susţinută! Dar astăzi este totuşi duminică, 8 Martie! Ziua Femeii! Şi voluntarii SNAC nu pot să stea indiferenţi! Nu vor să stea acasă! S-au adunat zâmbitori şi primăvăratici în faţa liceului, pregătiţi să meargă în vizită la secţiile Spitalului Municipal Moreni. Au plănuit această acţiune cu ceva timp în urmă, aşa că astăzi au deja foarte multe mărţişoare şi felicitări colorate şi frumos confecţionate manual în diverse tehnici: quilling, origami, tehnica decupajului… Şi fiecare dintre ele poartă un mesaj optimist, o urare primăvăratică, scrisă cu suflet, din suflet, pentru suflet!

Afară e mult soare, dar şi un vânt rece, tăios, care ne răvăşeşte hainele, părul… Pe holurile spitalului e însă cald, iar personalul medical ne primeşte cu multă prietenie. Voluntarii se împrăştie repede prin saloane. Reuşesc totuşi să surprind fragmente de discuţie. Copiii sunt prietenoşi, s-au oprit să discute, să povestească, zâmbesc şi se comportă ca si cum pacientele sunt rudele lor la care au venit în vizită… Doamnele şi domnişoarele aflate în saloanele spitalului îşi exprimă uimirea: nu se aşteptau! Le plac foarte mult mărţişoarele şi felicitările. Sunt  vesele, colorate şi urările sunt foarte frumoase, spun ele! Dar mai ales sunt impresionate să realizeze că au fost confecţionate special pentru ele de către copii! Unele dintre doamne îmi solicită să le mai las câteva în plus: o parte din colegele de salon se află în acel moment  la Biserica din curtea spitalului şi s-ar supăra dacă nu ar primi şi ele … Atitudinea lor mă luminează în privinţa iubirii de semeni. Dar din dar, cu adevărat Rai se face! Îmi reverberează în inimă cuvintele Mântuitorului: Sprijiniţi-vă unii pe alţii! Acesta trebuie să fie adevăratul sens al bietei noastre lupte cu viaţa!

Prof. Monica Zamfir, coordonator local SNAC

Mi-a plăcut că doamnele din spital s-au bucurat mult şi unele chiar aveau lacrimi în ochi. Dar, mami, ştii ce m-a impresionat pe mine, de fapt, cel mai mult? Că elevii tăi au venit cu noi chiar dacă era duminică şi puteau foarte bine să stea acasă să se joace la calculator sau să se uite la televizor…

Andrei Zamfir, 8 ani, cel mai mic voluntar SNAC

Orice experiență ne schimbă, își lasă o amprentă asupra caracterului nostru și ne definește  ca persoane. Ca amator al voluntariatului, al culegerii de experiențe, afirm ferm că într-o lume a egocentrismului este datoria noastră să ne oprim puțin din iureşul cotidian pentru a răspândi zâmbete, energie şi încredere celor din jur. Activitatea desfășurată de 8 Martie mi-a adus bucurie, știind că am dăruit energie şi am reușit să facem oamenii să se simtă mai bine.

Am fost profund impresionată de persoanele în vârstă din spital care, în ciuda stării lor de sănătate, ne-au oferit cele mai calde surâsuri şi ne-au dat de înțeles că altruismul este cheia unei lumi mai bune. La finalul acestei activități m-am simțit mai bine primind atâtea zâmbete și privind chipul plăcut surprins al femeilor și sunt recunoscătoare pentru această activitate ce a adus puţin din primăvara de afară înăuntrul sufletelor acelor oameni.

Alexandra Ioniţă, clasa a XI-a A, voluntar SNAC

O zi în care poţi face toate mămicile,  toate femeile  fericite, în aceste timpuri negre şi triste este  8 Martie, cu siguranţă. Voluntariatul la care am participat în această zi, când am împărţit mărţişoare făcute de copiii din liceul nostru la spitalele  din oraş, mi-a arătat că „poţi face cu un mărţişor o primăvară” şi câte zâmbete poţi aduce pe chipul unor femei trecute prin viaţă şi care poate nu sunt în cea mai fericită perioadă din viaţa lor. Cât de mult poate un gest mic să schimbe totul şi cât de apreciat poate să fie! Când am dăruit mărţişoare acelor femei, am simţit că pentru un moment am făcut pe cineva să se simtă mai bine. Chiar şi o fetiţă, care era cu mama ei, când a primit acel mic  lucru, s-a simţit foarte specială. Din această experienţă am învăţat câtă fericire şi zâmbete poţi aduce doar cu un gest minor. Un lucru făcut cu dragoste, care este dăruit cu dragoste şi  primeşte dragoste!

 Beatrice Joiţa, clasa aX-a E, voluntar SNAC

        Primăvara este anotimpul în care natura devine însufleţită. Se spune că şi noi înflorim odată cu ea, având arzătoarea dorinţă pentru un nou început plin de prosperitate şi bunăvoinţă. Deşi soarele îşi cobora razele pe pământul rece şi vântul bătea cu putere, mergeam încet spre spital. O altă acţiune de voluntariat. Am făcut câteva poze şi apoi ne-am grupat pentru a împărţi felicitări. Mă gândeam ce floare să îi cumpăr mamei mele, când am fost orbită de un trifoi sclipitor de pe una din felicitări. Am rămas cu privirea fixată până am urcat toate scările şi am ajuns la etaj. În primul salon am început să împărţim felicitări şi urări pentru o zi a femei cât mai luminoasă. Încă priveam insistent acel trifoi, până am ajuns în faţa unei doamne vârstnice. I-am oferit ultima felicitare pe care o aveam în mână, cea cu trifoiul şi apoi m-am uitat în ochii ei.  Acei ochi verzi, ca de smarald, aveau strălucirea trifoiului pe care l-am oferit. Tot ce dăruieşti din inimă, îţi colorează viaţa cu cele mai frumoase întâmplări. A fost o experienţă minunată, având parte de zâmbete şi urări de bine.  Toţi tinerii trebuie încurajaţi să se implice în astfel de acţiuni pentru că este o evadare de la rutina zilnică ce îţi umple sufletul de căldură!

Sabrina Stătescu, clasa aXI-a E, voluntar SNAC

            Experienţa de pe 8 Martie a fost una unică şi aş repeta-o de câte ori aş avea ocazia! Să citeşti zâmbetul pacientelor într-o zi specială dedicată lor, femeilor, m-a făcut să mă gândesc la ceva uimitor, ce ţine de eroi ! De ce eroi? Pentru că aceste mame reprezintă eroul şi modelul în viaţă al copiilor/copilului ei ! Acest gest de a împărţi gânduri bune şi felicitări m-a impresionat! Am învăţat ceva din această “acţiune”: poţi aduce zâmbetul pe buze dar şi în suflet printr-un gest micuţ, aproape nesimnificativ pentru mulţi dintre noi!

Neagu Daniel, clasa a IX-a C, voluntar SNAC

 

      

Similar Posts

Leave a Reply