|

Despre cărți, cu scriitorii școlii noastre

SCOALA  ALTFEL

 

      In orașele mici rar vin scriitorii pentru lansări de carte. Nu este cazul orașului nostru și, în special, la Colegiul Național „I.L.Caragiale”  Moreni.  Aici, de-a lungul timpului, s-a întâmpat ceva magic: profesori cu har și cu talent literar au descoperit și încurajat mereu elevi talentați, neastâmpărați visători, deveniți la rândul lor profesori, ziariști, magicieni ai cuvintelor, atenți la „vuietul surd și monoton al vieții sau la zvonul existenței întregi”… Ei se numesc Christian Crăciun, Iulian Moreanu, Mircea Dinu, Andrei Grigor, Ioana-Dana Nicolae, Ioana Lupea, Emilia David ș.a.

Consecvenți unei bune practici în realizarea comunicării cu cititorii, luni, l8 aprilie 2016, în cadrul activităților din programul „SCOALA  ALTFEL”, prof.Christian Crăciun, eseist, publicist și critic literar și prof.Gheorghe Ciocodeică, scriitor, cunoscut în lumea literară sub pseudonimul Iulian Moreanu, au reluat întâlnirile cu diverse categorii de cititori, prezentâdu-și noile apariții editoriale :

Christian Crăciun – LECTIO INCERTA. Cronici literare

Iulian Moreanu – POVESTIRI CU UN COPIL;  IARNA PERFECTĂ;

                                NEGUȚATORUL DE VISE

Intâlnirea – la care au participat numeroși elevi, profesori, conducerea instituției și invitați din afara școlii – a început cu proiecția ep. 41 din emisiunea criticului literar Dan C.Mihăilescu, „Cartea de la ora 5”. In acest episod, criticul discută despre cartea bunului său prieten, Christian Crăciun, „LECTIO INCERTA. CRONICI LITERARE”, carte ce reunește peste 150 de recenzii și cronici literare. Este o incursiune în lumea ideilor, iar după mărturisirea autorului,  „sunt lecturi (lectio) pasionate minate și mânate de condiția incertitudinii, a conștiinței permanente că inima textului bate mereu într-un loc mai adânc și mai ascuns (…) Am vorbit nu despre cărți, ci cu cărțile.”

Imediat după prezentarea volumului, elevii au avut prilejul să dialogheze cu îndrăgitul și eruditul lor profesor despre cărți și patima lecturii, despre situația criticii actuale și  menirea criticii în receptarea operei literare, despre calitățile unui critic și funcția criticii literare.

Scriitorul Iulian Moreanu nu și-a prezentat cărțile în maniera în care să le descopere altora; A vrut doar să le lase cititorilor plăcerea să citească cele 21 de  POVESTIRI CU UN COPIL sau textele insolite despre oamenii marginali din IARNA PERFECTĂ. Pentru a satisface curiozitatea ascultătorilor, Iulian Moreanu a explicat proveniența numelui său literar și a precizat totodată că, uneori, întâmplări trăite în spațiul morenar, într-un anumit timp, au devenit pretext pentru proza sa, o „proză sinceră, din suflet, despre incertitudini, despre frământări  și dileme existențiale ale personajelor”.

Prezentarea de carte a celor doi autori a lăsat o impresie plăcută, oferindu-le celor prezenți, pentru câteva ore ,  o apropiere de lumea cărților, un refugiu într-o altă dimensiune, stârnind interesul pentru noile volume publicate și apetență pentru lectura de bună calitate.

 

Prof.Iridenta Nedelcu

        

Similar Posts

Leave a Reply