Andreia Chicoș

Olimpică la Istorie

Dragi elevi ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Moreni,

Numele meu este Andreia Chicoș și scriu aceste rânduri cu mare bucurie de a putea contribui la proiectul „Școală Durabilă” și de a îmi spune povestea.

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la terminarea liceului, iar nostalgia perioadei apuse și-a făcut prezența. Am resimțit-o cu atât mai mult când, în luna aprilie a acestui an, am participat la reuniunea alături de vechii colegi și stimații profesori și am retrăit astfel amintiri dragi din timpul liceului. În cadrul acestei întâlniri am primit invitația din partea doamnei profesoare Cristina Florea de a reflecta asupra parcursului meu de-a lungul acestor ani și de a îl împărtăși cu voi, actuali și viitori elevi ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Moreni.

Ceea ce m-a caracterizat de-a lungul anilor de școală a fost dorința de a cunoaște cât mai mult și de a-mi depăși limitele, iar profesorii pe care am avut norocul să îi întâlnesc m-au ghidat pe acest drum. Una dintre materiile pentru care am dezvoltat o afinitate aparte a fost istoria. Cea care mi-a insuflat această pasiune a fost doamna profesoară de istorie din Școala Generală Nr. 2 (din cartierul Schela Mare), Adriana Mihai. Coincidența face ca primul concurs la care am participat și totodată primul pe care l-am câștigat, pe când eram în clasa a V-a, să fie un concurs cu tema istoria Moreniului. Îmi aduc aminte cu câtă fascinație parcurgeam paginile cărții domnului profesor de istorie Ion Stoica, scrisă alături de ing. Vasile Dragomir, „Moreni 2002 – clipe în istorie”, descoperind cu fiecare capitol existența morenară, de la primele atestări până în anii 2000.

Pasiunea pentru istorie a continuat și în liceu. Sub îndrumarea domnului profesor Grigore Ioniță, am obținut rezultate foarte bune în cadrul olimpiadelor de istorie, la etapele județene și naționale, iar momentul culminant l-am atins în clasa a XII-a, când am luat primul loc la olimpiada națională de istorie de la Sibiu. Munca depusă în anii precedenți a dat astfel roade și mi-am demonstrat încă o dată că nimic nu e imposibil dacă înțelegi regulile jocului, înveți din greșeli și te dedici în a da tot ce e mai bun din tine la următoarea încercare. Acest principiu se aplică pentru orice altă pasiune, materie ori vis pe care doriți să îl realizați.

Cum capitolul liceului este o amintire dragă, iar istoria doar o parte din acest întreg, vreau să îi menționez aici pe colegii de clasă și colectivul de profesori, care au făcut ca liceul să fie o experiență de neuitat. Mulțumiri deosebite doamnei diriginte, Carmen Avram, pentru dăruirea și răbdarea cu care a reușit să ne canalizeze energia spre a ne atinge potențialul.

După liceu am ales să studiez la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, la Secția de Relații Internaționale și Studii Europene. Am continuat mai apoi la aceeași facultate, înscriindu-mă la programul de master Tehnici Diplomatice. În timpul facultății am descoperit programul Erasmus+ al Uniunii Europene (UE), având oportunitatea să studiez pentru un semestru la universități din Roma și din Praga. Contactul cu alte culturi, înțelegerea diferențelor, dar și a nenumăratelor similitudini cu tineri din diferite colțuri ale Europei și nu numai, mi-au deschis calea spre noi orizonturi și mi-au dezvăluit beneficiile concrete de a face parte din UE, precum posibilitatea de a călători și studia în străinătate, de a ne fi recunoscute drepturile, de a fi noi înșine.

În prezent, lucrez ca funcționar public la Comisia Europeană de aproape un an, unde am responsabilități în domeniul politicilor de cercetare și inovare. Fac parte dintr-o echipă care se ocupă cu simplificarea programului Horizon Europe, program ce oferă fonduri pentru proiecte de cercetare și inovare. Mi-am dorit foarte mult să lucrez pentru instituțiile europene încă de când eram pe băncile facultății și învățam despre istoria și structura Comunităților Europene. Mânată de aspirația de a înțelege cum funcționează de fapt UE și de a avea o carieră care să aibă un impact pozitiv asupra celorlalți, m-am înscris la concursul pentru posturi publice generaliste, iar după o pregătire asiduă și multe probe și interviuri, am reușit să trec mai departe și să mă angajez la Comisia Europeană.

Viața ne e plină de visuri, unele rămân la stadiul de idee, altele, în schimb, devin realitate. Ține doar de noi să le urmăm și să dăm tot ce e mai bun pentru a le realiza. Poate nu de la început vom vedea rezultate, însă nu trebuie să renunțăm. Fiecare acțiune, carte citită ori oameni întâlniți într-un anumit moment pot fi surse de inspirație pentru atingerea idealurilor, iar fiecare alegere făcută va conduce spre o nouă oportunitate.