Eliodor Voica (Colin)

Antrenor categoria 1, 2010, București, EHF Master COACH 2014; PRO LICENCE 2014; 2019

“I never lose, I either win, or I learn” – Nelson Mandela

    Sub semnătura Eliodor Voica, dar cunoscut mai mult sub numele de Colin, născut în Moreni, am avut o carieră dedicată sportului, în special handbalului, atât ca sportiv cât și ca antrenor, cu numeroase experiențe deosebite pe care nu am să le regret niciodată. Totuși, anii în care am fost elev în orașul natal reprezintă o frumoasă etapă a vieții mele, iar acum, încercând să privesc prin ochii liceanului “Colin”, mereu în ultima bancă, îmi amintesc cu drag de inocența si năzuințele acelei vârste.

     Cum “meciul se termină abia după fluierul final al arbitrului”, nimic nu este garantat în viitor, cel puțin pentru mine. Astfel, fascinat de magia sportului, am pornit pe cararea anevoioasă a carierei de sportiv de performanță, ajungând să joc pentru mai multe echipe remarcabile:

– Între 1989 și 1995, plecând de la CSS Moreni la vârsta de 16 ani, am fost mândru să port culorile echipei Dinamo București.

– În perioada 1995-1998, am început experiența internațională în cariera de sportiv profesionist, evoluând pentru echipa Nordhorn din Germania.

– În 1998-1999, am fost component al echipei Badel Zagreb din Croația, finalistă în Champions League.

– Între 1999 și 2002, mi-am continuat cariera la U.S. Ivry din Franța.

– În anii 2002-2005, am revenit la Dinamo București, echipa cu care, la revenirea în țară, am mai adăugat încă un titlu de campion național.

Eliodor Voica (Colin)-un model în sportul românesc

– Cariera sportivă s-a încheiat în 2005, la echipa Uztel Ploiești. Ca sportiv, am obținut și titluri individuale, devenind campion național în anii 1994-1995 și 2004-2005 cu echipa Dinamo București, având onoarea să reprezint echipa națională a României la vârsta de 19 ani (România A) în 205 de jocuri, unde am marcat 867 de goluri, fiind clasat pe locul 4 în lista marcatorilor all-time din țara noastră. De asemenea, pot să spun că am obținut și titlul de golgeter al României în sezoanele 1993-1994 și 1994-1995. În plan internațional, am fost golgeter la Campionatul Mondial de Tineret din 1993, desfășurat în Cairo, Egipt, și am avut onoarea de a fi golgeter la Campionatul European pentru Seniori din 1994, găzduit în Portugalia, drept pentru care în anul 1995 am fost inclus în echipa selectată a Europei într-un eveniment desfășurat în Luxemburg.

    Dar “The Show Must Go On”, așa că după încheierea carierei de sportiv, am decis să rămân în domeniul handbalului, acceptând provocarea experienței de antrenor, care oferă satisfacții nebanuite, trecând de la agonie la extaz, cu o dinamică foarte greu de închipuit:

– În perioada 2005-2006, am debutat ca antrenor la echipa Uztel Ploiești, echipa cu care am obținut locul 4.

– Din 2006 până în 2011, am fost antrenor la Dinamo București, unde am avut posibilitatea de a lucra cu tinerii talente și cu care am fost clasat pe locul 3.

– Între anii 2011 și 2014, am ocupat funcția de antrenor principal la SMD Bacău, unde am continuat experiența la alt nivel, respectiv Campionatul Intern și Cupa Europeană, obținând după multe ore petrecute la antrenamente titlul de vicecampioni. Tot în această perioadă, 2012-2014, am avut onoarea să fiu antrenorul Lotului Național al României la categoria seniori (România A), unde mai târziu, respectiv în perioada 2016-2019, am revenit ca secund al celebrului antrenor, pe atunci, al echipei HC Barcelona.

– Din 2015 până în anul 2018, am revenit la echipa Dinamo București ca antrenor principal, unde am obținut 2 titluri de campion național, am câștigat Cupa României după o perioadă de 29 de ani, am obținut și două Supercupe ale României, motive pentru care am fost calificați în grupele principale ale EHF Cup, cât și în Champions League. Acesta a fost momentul de început al ascensiunii echipei de handbal seniori masculin Dinamo București în parcursul internațional.

    De asemenea, cariera mea, având multe “neprevăzute”, a inclus și perioada 2018-2020 în care am fost antrenorul echipei din Buzău, o echipă nou promovată, care a reușit să se mențină în esalonul 1 al handbalului românesc. Începând cu anul 2020, sunt antrenorul echipei de handbal CSM București seniori masculin, echipa cu care am evoluat și în Cupa Europeană Challenge Cup, fiind eliminate în sferturile de finală de către echipa câștigătoare a trofeului. În momentul actual, ne situăm pe locul 4 în clasamentul Ligii Naționale de handbal masculin.

    Totodată, cu viața profesională, am investit și în educația și formara profesională, fără de care nicio performanță nu are sustenabilitate și, mai mult, este foarte greu de realizat. Drept pentru care am considerat că este necesară o consolidare a cunoștințelor și experiențelor dobândite pe terenul de sport în cele două “versiuni” (jucător-antrenor).

   Nu imn ultimul rand, profitând de această oportunitate, doresc să le mulțumesc tuturor oamenilor implicați în fenomenul sportiv și dascălilor din orașul Moreni care m-au îndrumat în procesul educațional, și aș dori, la rândul meu, să vă transmit vouă, tuturor tinerilor aflați la început de drum, o expresie care mi-a fost de multe ori de ajutor: “Ai pierdut, continuă. Ai câștigat, continuă.” .

    De retinut, “I never lose, I either win, or I learn” – Nelson Mandela.

EDUCAŢIE ŞI FORMARE:

Licența în Educație Fizică și SportAcademia Națională de Educație Fizică și Sport-Promoția 2003

Master în Domeniul Educație Fizică și Sport-Promoția 2010-Universitatea Ecologică din București

Studii Postuniversitare de Specialitate-Drept Constituțional și Administrație Publica-Promoția 2006-Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza

Calificare: Antrenor categoria 1, 2010, București, EHF Master COACH 2014; PRO LICENCE 2014; 2019