Lect. univ. dr. Gabriel DIMA

Absolvent al Liceului nr.1 din Moreni, promoția 1986, profesor de fizică

Născut pe meleaguri prahovene am fost adoptat de orașul Moreni la vârsta de 6 ani, când părinții mei, tineri absolvenți ai Facultății de Fizică s-au stabilit aici. De când am început să înțeleg ce discutau părinții mei acasă, mi-am dat seama că principalul subiect interesant de discuție pentru mine era atunci când vorbeau despre orele de la liceu și despre disciplina preferată, fizica. Având în casă și o importantă bibliotecă de specialitate, aproape că nu aș fi avut cum să aleg altă profesie.

Treptat, încă din școala generală, am început să studiez din pasiune fenomenele fizice și legile care le descriu. La finele școlii gimnaziale știam deja, fără doar și poate, că voi fi fizician. În urma examenului de treaptă, examen care îți asigura trecerea de la studiile gimnaziale către studiile liceale, am ajuns elev al Liceului numărul 1 din Moreni, actualul Colegiu Național „Ion Luca Caragiale”, în clasa cu profil Matematică-Fizică. Așa cum sugerează și profilul, disciplinele la care toți elevii încercau să performeze erau cele legate de științele exacte. Toți elevii din clasă participau la olimpiade și încercau să obțină rezultate cât mai bune, creându-se astfel un mediu competitiv. De fapt această competiție este cea care m-a ajutat foarte mult să evoluez din punct de vedere intelectual. Nu existau invidii ci numai dorința de a fi mai bun decât ceilalți și asta ne-a ajutat pe toți. Am legat prietenii puternice care au durat în timp iar pentru mine, și mai important, una din colegele de liceu mi-a devenit soție. 

Evident am avut foarte mulți profesori dedicați care ne-au folosit ca modele în viață. Am apreciat dorința cadrelor didactice de a transmite cât mai multe cunoștințe generațiilor următoare, răbdarea acestora în fața entuziasmului nostru tineresc și tactul lor pedagogic care a făcut ca în timp cunoștințele transmise să prindă rădăcini în mințile noastre. Îmbrățișând cariera didactică de aproape 30 de ani îmi dau seama că nu le-a fost ușor.

După absolvirea liceului m-am orientat evident către Facultatea de Fizică punând astfel bazele unei viitoare cariere. După terminarea facultății am lucrat în cercetare și apoi am îmbrățișat cariera didactică la nivel universitar. Am lucrat de atunci în cadrul mai multor proiecte de cercetare, obținând titlul de doctor în Fizică nucleară. Evident, cariera didactică mi-a impus să scriu cărți si articole de specialitate și sper ca acestea să fi contribuit și ele, măcar puțin, la modelarea minților celor din generațiile care mi-au urmat.