Paul-Cristian ANDREI

Șef lucrări dr. ing. Universitatea Politehnică București

Reflecție despre Moreni


Moreni, orașul copilăriei mele, nu este același cu cel natal. Însă anii pe care i-am petrecut aici constituie o parte importantă și frumoasă din primăvara vieții mele. Aici am crescut și am primit educația atât în sânul familiei, cât și în mijlocul colegilor de grădiniță, școală și liceu. Aici mi-am făcut primii prieteni, iar unele prietenii încă dăinuiesc și astăzi. Îmi revin în minte amintiri frumoase din diverse clipe și momente alături de colegi și prieteni: mersul la colindat înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, meciurile de fotbal, jucatul “de-a v-ați ascuneselea” și multe alte jocuri, plimbările cu
bicicletele, cutreieratul dealurilor și pădurilor, petrecerile de la zilele de naștere și multe altele. Toate aceste amintiri prețioase creează un sentiment de bucurie și nostalgie și vor avea mereu un loc special în memoria și sufletul meu.
Orașul are un farmec aparte, în special datorită zonei minunate în care este așezat. Bogăția din solul acestor meleaguri a jucat un rol central în industria petrolieră, Moreniul reprezentând un important centru petrolier, la un moment dat în secolul trecut oferind aproape jumătate din producția de petrol la nivel național. Ca o mărturie pentru aceasta stau nenumăratele sonde ce împânzesc dealurile din jurul orașului, fiind fascinat de ele pe când eram copil.
Educația am primit-o începând încă de la grădiniță și continuând cu școala și liceul de la dascăli dedicați, de mare valoare profesională, și acest lucru m-a ajutat să am parte de o formare solidă. Le mulțumesc și le sunt recunoscător pentru ceea ce am devenit astăzi, deoarece ei au contribuit la dezvoltarea mea.
Moreniul este pentru mine mai mult decât un simplu oraș pe hartă, este acel colț de lume în care am copilărit, m-am jucat, am învățat, am crescut și în care am trăit unele dintre cele mai frumoase momente ale vieții.


04.V.2023
Paul Cristian ANDREI