Radu Tîrchilă

Olimpic la Istorie

            Emoții, temeri și îndoieli sunt principalele caracteristici ale unei olimpiade naționale, fără de care această experiență și-ar pierde tot farmecul. Astfel, Olimpiada Națională de Istorie este un eveniment important pentru toți cei care își doresc să-și testeze cunoștințele și abilitățile în acest domeniu. Participarea la această competiție poate fi o experiență memorabilă și provocatoare, care îți oferă șansa de a concura cu cei mai buni elevi pasionați de istorie din întreaga țară.

            În ceea ce mă privește, am avut prilejul de a mă califica în doi ani consecutivi la ultima fază a Olimpiadei de Istorie, putând să acumulez o experiență foarte valoroasă. Aceasta s-a organizat la Târgu Mureș, în perioada 18-22 aprilie 2022, respectiv Râmnicu Vâlcea, între 10 și 14 aprilie 2023. Cu toate acestea, încă nu am avut parte de o clasare care să-mi aducă un premiu, dar munca pe care am depus-o pentru a ajunge în acest punct mi-a adus alte beneficii mult mai valoroase decât un premiu normal.

            În primul rând, am primit șansa de a-mi îmbunătăți cunoștințele și de a descoperi lucruri și locuri noi, dar, totodată, am învățat din experiențele altor participanți și profesori.

             În al doilea rând, în cele patru zile ale concursului am cunoscut și m-am împrietenit cu o mulțime de elevi veniți din toate colțurile țării, cu toții fiind cazați în același loc. În ciuda accentelor diferite și a vârstei, toți cei 300 de participanți avem un punct comun: pasiunea pentru istorie.

             Desigur, participarea la olimpiadă poate fi obositoare și stresantă, dar cred că aceste aspecte fac parte din procesul de învățare și dezvoltare.

             În final, întreaga experiență merită efortul depus și toate sacrificiile făcute pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt, întrucât toate acestea vor fi răsplătite, nu doar la festivitatea de premiere, ci și pe termen lung, în cariera profesională ce va urma.

Tîrchilă D. Radu Andrei